“Kan jeg få fiber?” – Sådan får du lynhurtigt fibernet

Post featured image

Billede: Depositphotos.

Der er lynhurtigt fibernet på vej til danskere landet over, da fiberleverandørerne er i fuld gang med at udvide deres netværk.

Men bliver du én af dem der får glæde af højere hastigheder? Eller har du allerede adgang til fiber uden at vide det?

I denne guide hjælper vi dig med at undersøge om du har fiber, hvordan du kan få fiber, og hvilke alternativer der eventuelt findes.

Sådan undersøger du om du kan få fiber

Da fibernettet ejes af mange forskellige leverandører, kan det kræve lidt arbejde at finde ud af om du kan få fibernet på din adresse. Det nemmeste er at indtaste din adresse i vores søgemaskine for fibernetforbindelser, men hvis der ikke dukker noget op kan du prøve følgende:

 1. Undersøg, hvilke fibernet-leverandører der findes i dit lokalområde. Her er de største leverandører i landet:
  Fibia (Vestsjælland, øerne og Østjylland)
  EWII (Trekantsområdet)
  SE (Jylland)
  TDC (Flere steder i landet)
 2. Kontakt ovennævnte fibernet-leverandører, og forhør dig om de har lysleder-kabler liggende i dit område (og om du evt. kan blive tilsluttet).
 3. Vælg herefter den udbyder, som kan levere bredbånd igennem fibernettet. Det kan eksempelvis være Fastspeed, Hiper, Stofa, YouSee, Telenor, m.fl.

Her kan du se hvilket fibernet, der er billigst netop nu:

No title

Du kan få op til Mbit/s. Se forklaring Den angivne maksimale hastighed er baseret på målinger og data, som vi har indsamlet ved opslag på din adresse.

Hvis du IKKE kan få fiber: Søg støtte hos Bredbåndspuljen

Hvis der slet ikke er gravet fiber ned i dit område, og der heller ikke er planer om det i fremtiden, kan du gå sammen med en række husstande i nabolaget og ansøge om at få del i midlerne i Bredbåndspuljen.

Bredbåndspuljen er i indeværende år på 100 millioner kroner, som altså fordeles blandt ansøgerne efter et pointsystem.

Du må højst kunne få 10/2 Mbit/s på din adresse

For at kunne komme i betragtning til Bredbåndspuljen, er kravet at du højst skal kunne få 10 Mbit/s i download, og 2 Mbit/s i upload. Har du kun mulighed for at få bredbånd via telefonstikket, er der således gode muligheder for at du kan ansøge. Er du i tvivl, kan du bruge vores søgefunktion på forsiden.

Ansøgningsprocessen – trin for trin

Ansøgningsprocessen ser nogenlunde sådan ud:

 1. Opret en arbejdsgruppe. Da I skal være flere husstande om at ansøge, kan det betale sig at dele opgaverne i en arbejdsgruppe så processen bliver nemmere og alle inddrages.
 2. Tjek at alle betingelser opfyldes.
 3. Husk at indsamle underskrifter fra starten. Det er nemmere end at skulle gøre det efterfølgende, og på den måde undgår man at skulle i kontakt med folk mere end én gang.
 4. Annoncer projektet. Fristen for dette kan findes på Energistyrelsens hjemmeside.
 5. Vælg en bredbåndsudbyder, og aftal detaljerne med denne.
 6. Send ansøgningen via tilskudsportalen, som kan findes på linket i punkt 4.
 7. Afvent svar. Tildelingen af tilskud sker efter hvem der har opnået flest point.

Vær opmærksom på, at der er en gennemsnitlig egenbetaling på 4.000 kroner per adresse.

Derfor er fibernettet attraktivt

Fibernettet er interessant, fordi det er lynhurtigt og stabilt. Kapaciteten i lyslederkablerne er markant højere end ved andre forbindelsesteknologier, og det er en særdeles fremtidssikret løsning.

Da der i øjeblikket gives tilskud for etablering af fibernet, er det desuden særligt attraktivt at få dette etableret.

Med fibernettet kan du opnå følgende hastigheder, som p.t. tilbydes til private forbrugere:

 • 100 Mbit/s: God til spil, streaming, m.m.
 • 1000 Mbit/s: God til store husstande, hvor der skal spilles, streames, og ofte sendes store filer.
 • 5000 Mbit/s: Hurtigste forbindelse i skrivende stund. Mere end de fleste har brug for. Her vil der aldrig være begrænsninger, end ikke i meget store husholdninger med egne servere, o.lign.

Udover de indlysende årsager, er fibernettet også billigt. Der er blevet delvist åbnet op for mange forskellige udbydere på de forskellige netværk, og det betyder at der konkurreres ivrigt om kunderne. Og dette kan mærkes på priserne.

Ingen mulighed for fiber? Her er alternativerne

Hvis du ikke kan få fibernet på din adresse endnu, er det værd at overveje følgende alternativer:

 • Bredbånd via kabel-TV: Bredbånd via kabel-TV kan fås i mange boligområder, og det er typisk TDC der ejer kablerne. Her kan du i mange tilfælde få hurtigt internet, der visse steder kan komme op på samme hastighed som fibernet. Vær dog opmærksom på, at der med bredbånd via kabel-TV ofte er sparet på upload-hastigheden, så den er bedst til dem der streamer og downloader.
 • Mobilt bredbånd: Mobilt bredbånd er en anden god mulighed, men skal primært ses som en løsning for dem der ikke har andre muligheder for hurtigt internet. Normalt må det anslåes at du kan få mellem 40 og 70 Mbit/s via mobilt bredbånd, men i nogle områder kan du dog få mere – og i andre områder mindre. Mobilt bredbånd er normalt begrænset af den inkluderede datamængde, så denne type internetforbindelse er bedst egnet til dem med moderat forbrug – eksempelvis mindre børnefamilier og lignende, der kun bruger internettet til nyheder og lidt streaming.